fbpx Hyppää sisältöön

Koulutusuudistus vertaisohjaajille

Vertaisohjaajat

Ohjaajakoulutus uudistuu vuonna 2021

Vapaaehtoisille suunnattu peruskoulutus uudistuu tämän vuoden aikana. Uudistus kohdistetaan keväällä läheisten koulutukseen ja syyskaudella pelaajien koulutukseen.

Vapaaehtoisten peruskoulutus

Vertaisohjaajakoulutus on Pelirajaton-toiminnan uusille vapaaehtoisille – pelaajille ja läheisille. Kaikki Pelirajaton-vapaaehtoiset toimivat vertaisohjaajina, eli heillä on omakohtainen kokemus rahapelaamisesta tai rahapelaavan läheisenä olemisesta. Koulutus valmistaa tulevan vertaisohjaajan mahdollisimman kattavasti toimimaan eri tilanteissa ja palveluissa ohjaajana.

Sekä läheisten että pelaajien koulutus sisältää runsaasti yhteistä keskustelua. Vapaaehtoiset saavat jakaa kokemuksiaan sekä harjoitella ohjaamista käytännössä. Näiden lisäksi koulutus sisältää kevyitä kotitehtäviä ja lyhyitä alustuksia.

Koulutuksessa käydään läpi mm. toimintamme periaatteita, ohjaajan raamit, ohjaajan avaintaitoja sekä tutkitaan ilmiöitä rahapelaamisesta tai läheisenä olemisena. Samalla käydään yhteisesti läpi olennaisia teemoja kuten muutostyö ja muutoksen ylläpitäminen, ihmissuhteet, vuorovaikutus sekä oma jaksaminen ja hyvinvointi.

Kestoltaan koulutus on yhteensä 54 tuntia (2 opintopistettä), eli kahden viikonlopun ajan (pe-su). Koulutus on kävijälleen maksuton: maksamme matkakulut, ruokailut sekä majoituksen.  

Minkälainen muutos on kyseessä?

Ohjaajakoulutuksen jälkeen vertaisohjaaja on tavallisesti siirtynyt ohjaamaan omalla paikkakunnallaan vertaistukiryhmää. Koulutus on tukenut ohjaajaa perehtymään erityisesti ryhmän ohjaamista.

Tulevaisuudessa vertaisohjaajana saa koulutuksen jälkeen valita itselleen mieluisimman tavan toimia vertaisohjaajana. Hän saa valita palvelun, joka sopii parhaiten hänen omien mielenkiinnon sekä resurssien mukaan. Uudistus tulee olemaan mullistava, koska on sanomattakin selvää, että 12 kerran ryhmäohjauskerrat vievät enemmän ajallisesti resursseja kuin yksittäiset puhelinkeskustelut.

Sisällöltään koulutus ei varsinaisesti muutu. On yhä tärkeää harjoitella ohjaamista, keskustella eri teemoista ja pohtia yhdessä omaa suhdettaan eri aiheisiin. Myös teemat pysyvät samoina, mutta koulutuksessa otetaan huomioon nyt Pelirajaton-toiminan kaikki palvelut.

Koulutusuudistus kahdessa erässä

Keväällä 2021 ohjaajakoulutus uudistuu läheisten osalta. Elokuussa pelaajien ohjaajakoulutus saa samaisen uudistuksen, eli vielä keväällä valmistuneet pelaajaohjaajat aloittavat vertaisohjaajatoiminnan vertaistukiryhmien ohjaamisesta.

Vertaisohjaajana voit:

PalveluVie aikaa noin
Vertaisryhmän ohjaajana kasvokkain tai Zoomin välityksellä.Yksi ryhmä kokoontuu 12 kertaa 2 tuntia kerrallaan työkirjaa hyödyntäen.
Soitella vertaispuheluita.Kertaluonteisia puheluita oman aikataulun ja yhdessä sovitulla tahdilla.
Keskustella Pelirajaton-chatissa.1 tunnin päivystysvuoro viikossa ilta-aikaan.
Keskustella Pelirajaton-ryhmächatissa.Vuoroja valita oman aikataulun ja itseä kiinnostavien teemojen perusteella
Toimia tukihenkilönä kasvokkain tai puhelimessa.Tukisuhteet kestävät 3-6 kk, yhteydenpidon määrästä sovitaan tuettavan kanssa


Hae ohjaajakoulutukseen

Valitsemme enintään 10 osallistujaa/koulutus. Voit milloin vain ilmoittautua koulutukseen. Olemme sinuun yhteydessä aina seuraavan koulutuksen alkaessa.

Kevät 2021

Koulutusviikonloput: 12.–14.2.2021 ja 5.–7.3.2021
Hakuaika: päättyy pe 15.1.2021 klo 14.00
Paikka: Pääkaupunkiseutu (tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin)

Voit ilmoittautua seuraavaan ohjaajakoulutukseen hakulomakkeen kautta.