fbpx Hyppää sisältöön

Peliongelma voi olla selviytymiskeino

Rahapelaaminen

Psykologina olen tutustunut peliongelmaan jonkin verran ja tartuinkin oitis haasteeseen kun Pelirajat’on-tiimi pyysi minua kirjoittamaan asiasta omasta näkökulmastani. Hieman raflaava otsikko, jonka valitsin tähän alkuun, herättää lukijassa toivottavasti kysymyksiä. Kuten miten ongelma voi olla keino selviytyä? Eikö kysymys ole asiasta, joka pitäisi saada hallintaan? Kyllä, pitäisihän se, jotta elämä olisi helpompaa.

Totta on kuitenkin myös se, että peliongelma voi olla selviytymiskeino, tapa, jonka avulla pärjää pahan paikan tullessa. Paha paikka voi johtua esimerkiksi traumaattisesta kokemuksesta, joka pyrkii aina uudelleen ajatuksiin, eikä jätä uhriaan rauhaan. Traumaattinen kokemus on sellainen, jossa ihminen on joutunut pelkäämään henkensä edestä tai on joutunut äärimmäisen pelottavan tilanteen silminnäkijäksi. Silloin voi käydä niin, että tapahtuma ei poistu ajatuksista, vaan päinvastoin pommittaa ihmistä sellaisina hetkinä kun haluaisi miettiä rauhassa ihan muita asioita. Traumaattisiin muistoihin ja mielikuviin liittyy pelottavia ja ahdistavia ajatuksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti vireyteen ja päivittäiseen elämään. Luonnollisesti trauman uhri haluaisi välttää tällaisia kokemuksia, usein hinnalla millä hyvänsä.

Yksi keino on työstää traumakokemusta terapiassa. Joskus traumaattisten muistojen kanssa painiva ihminen ei hae apua ongelmaansa ulkopuolelta, vaan pyrkii välttämään traumaan liittyviä asioita muilla keinoilla. Sellainen on esimerkiksi syventyminen muuhun asiaan, joka täyttää mielen. Pelaaminen näyttää olevan tähän tehokas keino, mutta valitettavasti se voi riistäytyä käsistä ja aiheuttaa lisää ongelmia.

Miten löytää tiensä ulos pelaamisesta? Pohtimalla omaa pelaamistaan ja keskustelemalla muiden kanssa, kuten esimerkiksi vertaisten kanssa ryhmässä. Siitä voi saada selvyyttä siihen, onko omassa pelaamisessa kysymys juuri tällaisesta selviytymiskeinosta. Psykoterapiakin on mahdollinen tapa käsitellä ongelmaa ja löytää ratkaisu. Niin raadollista kuin välillä onkin herätä siihen että on peliongelmainen, tilanteen ymmärtäminen on kuitenkin ensimmäinen askel sen hallintaan saamiseksi.

C. Schubert
Psykologi