fbpx Hyppää sisältöön

Uhka vai mahdollisuus – miten koronavirus vaikuttaa rahapelaamiseesi?

Pelaajille, Rahapelaaminen

Koronavirus voi olla tapojen muuttamisen näkökulmasta oiva mahdollisuus, kun vanhat rutiinit pitää nyt korvata uusilla. Kun tunnistat motiivisi, suunnittelet rutiinisi ja varaudut haasteisiin, ei hyvä mahdollisuus jää käyttämättä. Tukea muutokseen saa myös koronan aikana.

Pelirajat’on-vertaisryhmät toimivat kevään ajan verkossa. Voit osallistua ryhmään sijainnistasi riippumatta. Tutustu tästä avoimiin ryhmiin.

Pelimahdollisuudet ovat koronaviruksen takia kaventuneet – tapojen muuttamisen paikkoja tarjoutuu monille.

Pelimahdollisuudet ovat koronavirukseen leviämisen estämiseksi tehtyjen turvatoimien takia nyt kaventuneet: kauppojen pelikoneet ovat kiinni, samoin Veikkauksen pelisalit. Urheiluvedonlyöntiin ja raveihinkin on nyt hyvin niukalti mahdollisuuksia. Miettimisen, tauon ja tapojen muuttamisen paikkoja tarjoutuu nyt siis monille.

Toisaalta netin parin klikkauksen päästä löytyy edelleen loputon määrä 24/7 auki olevaa pelitarjontaa. Siirtyykö pelaamista nyt entistä enemmän nettiin? Syveneekö monien pelaaminen kotona tylsistyessä nyt viihteestä ongelmaksi? Miten stressi, epävarmuus tulevasta tai eristäytyminen muista vaikuttavat rahapelaamiseen? Entä miten lomautukset ja irtisanomiset ruokkivat ihmisten pelaamista?

Vasta koronaepidemian jälkeen näemme, miten tämä erityinen ajanjakso lopulta vaikuttikaan suomalaisten rahapelaamiseen. Ennustan silti, että suuret linjat olisivat suurin piirtein seuraavanlaisia.

  • Rahapelaamisen kokonaismäärä tulee koronan seurauksena vähenemään reilusti.
  • Aktiivisten rahapelaajien kokonaismäärä vähenee.
  • Pelaaminen keskittyy entisestään ja pelituotot (= pelaajien tappiot) tulevat aiempaa pienemmältä porukalta.
  • Ihmisiä houkutellaan kekseliäällä mainonnalla nettipeleihin, myös pikavippifirmat käyttänevät tilaisuutta hyväkseen.
  • Netin osuus pelaamisen kokonaismäärästä kasvaa reilusti.
  • Lottojen ja muiden hitaiden äkkirikastumista lupaavien kuponkipelien pelaaminen hiukan lisääntyy, kun osa korvaa automaattipelaamistaan näillä.
  • Urheiluvedonlyönnin ja ravien pelaaminen tarjonnan puutteessa romahtaa.
  • Kaikkien netin nopeatempoisten pelien pelaaminen lisääntyy reilusti (automaatit, arvat, pokeri yms.)

Helsingin Yliopiston tutkijoiden ennustuksia koronan vaikutuksista rahapelaamiseen voit lukea tästä blogista.

Onpa rahapelaamisen suuri kuva lopulta mikä tahansa, ainoa mihin voi lopulta itse vaikuttaa on oma toiminta ja oma pelaaminen. Jos koet, että korona saattaa aiheuttaa hankaluuksia pelaamisen hallinnassa, ennakointi ja suunnittelu auttavat.

Etänä toteutettavaa vertaistukea on tarjolla entistä enemmän. Tutustu Pelirajat’on-palveluihin!

Pelirajat’on-toiminnan vertaistukea on tarjolla sähköisesti koronankin aikana. Lue lisää täältä

Samoin ammatillista apua on tarjolla monessa eri muodossa. Lue lisää Peluurin sivuilta

Pelaamisen motiivit saattavat muuttua koronan aikana

Ihmisten tärkein motiivi pelata rahapelejä on voittaa rahaa. THL:n Rahapelikysely 2016 -tutkimuksessa 76 prosenttia suomalaisista mainitsi sen tärkeäksi motiivikseen. Tässä tutkimuksessa sai mainita useampia itselle tärkeitä motiiveja. Jännityksen, ajanvietteen ja hauskuuden mainitsi motiivikseen 62 prosenttia vastaajista. 4 prosenttia vastaajista mainitsi syyksi arjen ongelmista pakenemisen. (Lue THL:n sivuilta mielenkiintoinen blogiteksti tutkimuksesta).

Toisessa tutkimuksessa THL keskittyi vain ongelmapelaajiin, jotka olivat hakeneet apua Helsingin Peliklinikalta. Heillä pakenemismotiivi oli paljon yleisempää. Rahan voittamisen jälkeen ”paetakseni tai siirtääkseni huomioni pois muista asioista” oli heille toiseksi yleisin ensisijainen pelaamismotiivi (28 prosentille, 2017). (kts. kuvio alla tai tutkimus, s. 44.)

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Vaikka mikään motiivi ei pelaamisen riskeiltä ja ongelmilta sinänsä suojaakaan, on huolien hukuttaminen rahapeleihin selkeästi erityisen riskialtista ongelmallisen pelaamisen kannalta. Pakenemismotiivia esiintyi THL:n Rahapelikysely 2016 -tutkimuksessa enemmän mm. työttömillä ja lomautetuilla, sekä lapsia tai omaisiaan kotona hoitavilla – siis juuri heillä, joita nyt koronan myötä on väestössä aiempaa enemmän.

Tunnistatko mitkä ovat (tai ovat olleet) omat motiivisi pelata? Miltä uusi arkesi näyttää nyt, mitä on odotettavissa? Onko riskinä repsahtaminen vai käykö käyttäytymisen muutos kuin leikiten? Olipa tilanne miten tahansa, varautuminen ja suunnittelu auttavat aina!

Pahaa tapaa ei voi lopettaa, sen voi muuttaa

Charles Duhigg kuvaa tapojen muodostumista kirjassaan Tapojen voima. (Yksi arvio kirjasta tässä.) Valtaosin toimimme arjessamme niin sanotusti autopilotilla: reagoimme oppimillamme tutuilla ja turvallisilla tavoilla ärsykkeisiin, jotta saamme odottamamme palkinnon: onnistumisen kokemuksen, rentoutumisen tai lepohetken.

Jos havahdumme huonoon tapaamme ja haluamme muuttaa sitä, käy se Duhiggin mukaan helpoiten soveltamalla tapojen muuttamisen kultaista sääntöä: pahaa tapaa ei voi lopettaa, sen voi vain muuttaa.

Ensin pitää siis tunnistaa, mitä henkilökohtaista tarvetta tietty ”paha tapa” palvelee. Mitkä ovat oman toiminnan perimmäiset motiivit?

Jos pelaa (tai syö/juo/tupakoi/lyö) vähentääkseen ahdistusta, mutta haluaisi tavastaan eroon, pitää Duhiggin havaintojen mukaan keskittyä opettelemaan uusia tapoja käsitellä ahdistustaan. Jos syyksi pahaan tapaansa tunnistaa tylsyyden, tulisi suunnitella ja toteuttaa sellaisia tapoja, joihin aikansa haluaa mieluummin käyttää. Jos syy toimintaan on halu nostaa mielialaa, on harjoiteltava uusia tapoja mielialan nostamiseksi.

Kun uusi rutiini on viimein lukuisten toistojen myötä syntynyt, ei pinnistelyä enää tarvita, vaan tapojen autopilotti pitää huolta kurssista!

Toki helpommin sanottu kuin tehty. Riippuvuudet ovat pinttyneimpiä ja vaikeimpia tapoja muuttaa, mutta lopulta tapojen muuttamisesta on niissäkin kyse. Kun uusi rutiini on viimein lukuisten toistojen myötä syntynyt, ei pinnistelyä enää tarvita, vaan tapojen autopilotti pitää huolta kurssista!

Miten sinun muuttuvat arkirutiinisi vaikuttavat rahapelaamiseesi?

Uusia arkirutiineja joutuu nyt jokainen olosuhteiden pakosta opettelemaan. Tapojen opettelu on vaivalloista, mutta samalla pakkomuutos tarjoaa myös mahdollisuuksia uuden omaksumiseen. Nyt on hyvä sauma laittaa elämää uusiksi. Muutokset säteilevät helposti myös elämän muille osa-alueille.

Katso 5:34 kestävä suomenkielinen tiivistysvideo Kirjasta Tapojen Voima.

Jos pyrit muuttamaan pelaamistasi, yritä tunnistaa omat pelaamismotiivisi ja mieti uusia toivottuja tapoja, joilla voit vastata näihin tarpeisiin ja jotka ovat nyt koronan aikana mahdollista toteuttaa. Kirjaa ylös mitä kaikkea uutta olisikaan nyt mahdollista tehdä kotona tai luonnossa?

Ota avuksi jos-niin -lauseet

Jos-niin -lauseet ovat tutkitusti tehokkaita tapoja auttaa saavuttamaan käyttäytymisen muutostavoitteita. Tämä on todettu ainakin 94:ssä erillisessä tutkimuksessa. Näitä lauseita voit hyödyntää myös nyt koronan aikana: kun haastava tilanne pelaamisen hallinnan kannalta tulee vastaan, olet valmiina!

Alla esimerkkejä jos-niin lauseista koronan ajalle. Keksi oma toimintatapasi NIIN-puolelle. Kun tilanne tulee vastaan, tutkaile vaihtoehtojasi!

JOS korona ahdistaa tai aiheuttaa epävarmuutta, NIIN…

Tässä muutamia linkkivinkkejä koronan aiheuttaman epävarmuuden hoitamiseen:

JOS minulla on kotona tylsää, NIIN…

JOS taloustilanteeni on koronan aikana hankala, NIIN…

JOS kaipaan toisen ihmisen tukea, NIIN…


Mies katsomassa kameraan hymyillen kädet ristissä

Markus Sjöholm

Hankesuunnittelija | Pelirajat’on