Hyppää sisältöön

Älä unohda läheistä

Blogi, Rahapelaaminen

“Mä tiedän, että sä osaat iskeä.” Ja Merjahan iski.

Kokemusasiantuntijamme Merja Björkman kertoi kaksisataapäiselle yleisölle peliriippuvuudesta ja omasta kokemuksestaan peliriippuvaisen läheisenä seminaarissa Lahdessa 19.3.2014.

Merja otti yleisön haltuun huumorilla (”Iso mies seisoo pelikoneen äärellä ja katsoo kun rypäleet pyörii”), tilastotiedolla (”Itsemurhariski peliriippuvaisten kesken on paljon suurempi kuin päihteiden käyttäjillä”) ja rehellisyydellä (”Myös minulla on vielä pitkä matka edessä”).

Päijät-Hämeen ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön järjestämässä seminaarissa pohdittiin peliriippuvuuden ehkäisyn lisäksi myös päihdetyöhön, edistävään mielenterveystyöhön sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Asiakkaiden kohtaaminen näissä neljässä tuulessa on usein haastavaa, mutta samalla todella tärkeää.

Itse seminaari oli hyvin hoidettu. Puhujat osasivat tuoda aiheensa esille liikuttavalla ja mielenkiintoisella tavalla. Kun päivä alkoi koskettavalla elämäkerralla, joka sisälsi niin väkivaltaa, huumeita kuin hyväksikäyttöäkin, mutta myös rohkeutta, avun saamista ja antamista, oli tiivis tunnelma käsinkosketeltavissa. Päivän parasta antia olikin ehdottomasti kokemusasiantuntija Tonin ja Merjan puheet.

Myös yleisö intoutui jakamaan omia kokemuksiaan. Neuvojakin pyydettiin. Omaan kokemukseensa tukeutuen Merja rohkaisi hankkimaan apua tarpeeksi ajoissa. Kun muita vaihtoehtoja ei vielä ollut, sai Merja itse voimaa oman Pelirajaton-vertaisryhmän perustamisesta. Nykyään läheisille on tarjolla apua, mutta kovin hyvä tilanne ei vieläkään ole.

Merja korostikin puheessaan läheisten avuntarvetta. Kun ihminen koukuttuu peleihin, aiheuttaa se seuraamuksia monille muillekin kuin pelaajalle itselleen. Moni seminaarin kuuntelijoista piti puhetta hyvänä herätyksenä. Läheiset unohtuvat helposti, vaikka aihe koskettaa yhtä kipeästi heitäkin.

Aina edes sosiaalialan ammattilaiset eivät muista, miten paljon ongelmia peliriippuvuus tuo mukanaan. Taloudelliset haasteet, tietenkin. Mutta entä mielenterveys? Sosiaaliset suhteet? Parisuhde? Lasten asiat? Koko elämä kärsii, kun ihminen sairastuu peliriippuvuuteen. Ja siinä vaiheessa läheinen on jäävi auttamaan.

Avun pitää tulla ulkopuolelta.


Uusimmat

 • Mikä vertaispalvelu sopii parhaiten läheiselle?

  Mikä vertaispalvelu sopii parhaiten läheiselle?

  Mikä vertaispalvelu sopii parhaiten läheiselle? Pelirajaton tarjoaa rahapelaajien läheisille vertaistukea kasvokkain, verkon ja puhelimen välityksellä. Vertaistuen palvelut ovat jaoteltu lyhempiin- tai…

 • Uudistettu kokemusasiantuntijakoulutus

  Uudistettu kokemusasiantuntijakoulutus

  Uudistettu kokemusasiantuntijakoulutus Uudistettu kokemusasiantuntijakoulutus (yhteistyössä TeX-hankkeen kanssa) on tullut päätökseensä ja maaliskuun aikana kuusi uutta kokemusasiantuntijaa vastaanottaa todistuksen. Kokemusasiantuntijakoulutus uudistettiin osana…

 • Miten voi oppia rahankäyttöä?

  Miten voi oppia rahankäyttöä?

  Miten voi oppia rahankäyttöä? Miten voi oppia rahankäyttöä? Siinä on probleemaa kerrakseen… Ihan äkkiä ei tule mieleen toista yhtä oleellisesti meitä…