fbpx Hyppää sisältöön

Älä unohda läheistä

Blogi, Rahapelaaminen

“Mä tiedän, että sä osaat iskeä.” Ja Merjahan iski.

Kokemusasiantuntijamme Merja Björkman kertoi kaksisataapäiselle yleisölle peliriippuvuudesta ja omasta kokemuksestaan peliriippuvaisen läheisenä seminaarissa Lahdessa 19.3.2014.

Merja otti yleisön haltuun huumorilla (”Iso mies seisoo pelikoneen äärellä ja katsoo kun rypäleet pyörii”), tilastotiedolla (”Itsemurhariski peliriippuvaisten kesken on paljon suurempi kuin päihteiden käyttäjillä”) ja rehellisyydellä (”Myös minulla on vielä pitkä matka edessä”).

Päijät-Hämeen ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön järjestämässä seminaarissa pohdittiin peliriippuvuuden ehkäisyn lisäksi myös päihdetyöhön, edistävään mielenterveystyöhön sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Asiakkaiden kohtaaminen näissä neljässä tuulessa on usein haastavaa, mutta samalla todella tärkeää.

Itse seminaari oli hyvin hoidettu. Puhujat osasivat tuoda aiheensa esille liikuttavalla ja mielenkiintoisella tavalla. Kun päivä alkoi koskettavalla elämäkerralla, joka sisälsi niin väkivaltaa, huumeita kuin hyväksikäyttöäkin, mutta myös rohkeutta, avun saamista ja antamista, oli tiivis tunnelma käsinkosketeltavissa. Päivän parasta antia olikin ehdottomasti kokemusasiantuntija Tonin ja Merjan puheet.

Myös yleisö intoutui jakamaan omia kokemuksiaan. Neuvojakin pyydettiin. Omaan kokemukseensa tukeutuen Merja rohkaisi hankkimaan apua tarpeeksi ajoissa. Kun muita vaihtoehtoja ei vielä ollut, sai Merja itse voimaa oman Pelirajaton-vertaisryhmän perustamisesta. Nykyään läheisille on tarjolla apua, mutta kovin hyvä tilanne ei vieläkään ole.

Merja korostikin puheessaan läheisten avuntarvetta. Kun ihminen koukuttuu peleihin, aiheuttaa se seuraamuksia monille muillekin kuin pelaajalle itselleen. Moni seminaarin kuuntelijoista piti puhetta hyvänä herätyksenä. Läheiset unohtuvat helposti, vaikka aihe koskettaa yhtä kipeästi heitäkin.

Aina edes sosiaalialan ammattilaiset eivät muista, miten paljon ongelmia peliriippuvuus tuo mukanaan. Taloudelliset haasteet, tietenkin. Mutta entä mielenterveys? Sosiaaliset suhteet? Parisuhde? Lasten asiat? Koko elämä kärsii, kun ihminen sairastuu peliriippuvuuteen. Ja siinä vaiheessa läheinen on jäävi auttamaan.

Avun pitää tulla ulkopuolelta.


Uusimmat

 • Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille Pelirajaton järjestää kaksi maksutonta webinaaria rahapelaajien läheisille tiistaina 5.9.2023 tiistaina 12.9.2023 kello 18.00–19.30. Ensimmäistä webinaaria ohjaa puolisotaustainen…

 • Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn Rahapelaajan läheiset, haluamme kuulla teitä! Millaiseen vertaistukipalveluun sinä läheisenä hakeutuisit? Mitä toivoisit palvelulta? Hyödynnä mahdollisuutesi vaikuttaa ja auttaa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…

 • Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa Löydämme jatkuvasti todisteita siitä että elämäntapamme ja ympäristömme on todella vahva vaikuttaja riippuvuuden syntymisessä ja…