fbpx Hyppää sisältöön

Ensimmäinen vuosi kokemusasiantuntijana

Kokemusasiantuntijat

Ensimmäinen vuosi kokemusasiantuntijana

Kokemusasiantuntijat kiertävät vapaaehtoisina eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa kertomassa rahapelaamisen eri teemoista, sekä tuomassa esiin mistä ja miten ovat saaneet apua pelaajana tai läheisenä.

He ovat Pelirajaton-vertaisohjaajia, jotka ovat halunneet syventää osaamistaan kokemusasiantuntijakoulutuksella. Yksi heistä on Jussi, joka vastasi meille, miltä kokemusasiantuntijuus tuntuu ja miltä se näyttää.

Millainen ensimmäinen vuosi kokemusasiantuntijana on ollut?

–Tämä vuosi on ollut mielenkiintoinen. Kaikkiaan olen käynyt puhumassa noin kymmenessä eri tilaisuudessa. Pienin kuulijakunta on ollut pelaajien tai läheisten vertaisryhmä, jossa on ollut muutamia ihmisiä. Suurimmassa tapahtumassa on ollut sote-alan eri ammattilaisia reilusti yli sata.

–Kuulijoiden määrä vaikuttaa aina siihen, millaista keskustelua syntyy. Vertaisryhmissä keskustelut ovat antoisia, pelaajat alkavat usein rentoutua ja avaavat omaakin tarinaansa. Isommassa porukassa nousee usein esiin yleisemmän tason kysymyksiä. Jokainen tilaisuus on kuitenkin aina yhtä mielenkiintoinen ja antoisa.

Jokainen keikka on omanlaisensa

–Usein tilaisuuksissa syntyy kontakteja, jotka tuovat seuraavan ”keikan” jne. Sitä verkostoituu automaattisesti. Suurin osa kokemusasiantuntijapyynnöistä tulee minulle kuitenkin Pelirajattoman kautta, kun joku organisaatio toivoo tilaisuuteensa kokemusasiantuntijaa rahapeliongelmasta.

–Aikaa yhteen tilaisuuteen vierähtää useimmiten noin puoli päivää kaikkinensa. Tarinani on vähän vaihdellut sen mukaan, paljonko minulle on varattu aikaa. Jos luen tarinani putkeen paperilta niin vierähtää noin 20 minuuttia, mutta jaan se välillä myös osiin, joiden välissä on keskustelua.

–Kun viime kevään aikana sain tarinani valmiiksi kokemusasiantuntijan hommaa varten, niin ei se siitä paljon enää ole muuttunut. Siinä on kaikki aika monipuolisesti kuvattu.

Oman historian läpikäynti tarinan muodossa voi auttaa

Tarinan kirjoittamisesta on hyötyä kenelle tahansa peliongelmaiselle tai läheiselle. Sen avulla tulee hahmottaneeksi omaa elämään laajemmin kuin vain pelaamisen kautta ja kysyneeksi kysymyksiä, joita muuten ehkä välttelisi.

Parasta on ollut, kun ihmiset ovat pystyneet vertaisryhmissä samaistumaan omiin kokemuksiinsa, saaneet tietoa peliongelmasta. Alkavat ajatella omaa pelaamistaan. Kun näen, että ”lamppu syttyy”, tulee hyvä fiilis. Myös läheisten ryhmille pelaajan tarinan kertominen on ollut motivoivaa. Selkeästi sille, että he saavat kuulla pelaajan tarinan, on merkitystä. Olen myös huomannut, että alan ammattilaisten tietoisuus rahapeliongelmasta on lisääntymässä koko ajan.

Koskaan ei ole liian myöhäistä pyytää apua

Minulle muiden auttaminen, se vaan on se juttu. Kun on ollut aina todella itsekäs, niin se, että voin nykyään toimia näin epäitsekkäästi ja olla mukana vapaaehtoistoiminnassa, on hyvin motivoivaa.

Haluan aina muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä pyytää apua, ja ottaa vastaan, puhua asioista. Tänä päivänä itse olen tyytyväinen, että pystyn hallitsemaan omaa elämääni, eikä pelaaminen.

Tähän kokemusasiantuntijan hommaan tarvitaan kaikkia, joita vaan kiinnostaa. Heitä, joiden pelaamisesta on ehkä vasta vähän aikaa ja heitä, joilla siitä on kauemmin. Mukaan vaan ja puhumaan!”

Lue Jussin tarina

Mistä rahapeliongelmassa on kyse? Pyydä kokemusasiantuntijaa kertomaan.
Koulutamme ja välitämme kokemusasiantuntijoita. Kokemustiedon ja -asiantuntijuuden avulla pyrimme vaikuttamaan asenteisiin, lisäämään tietoisuutta rahapeliongelmista sekä kehittämään tarjolla olevia palveluita.


Uusimmat

 • Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille Pelirajaton järjestää kaksi maksutonta webinaaria rahapelaajien läheisille tiistaina 5.9.2023 tiistaina 12.9.2023 kello 18.00–19.30. Ensimmäistä webinaaria ohjaa puolisotaustainen…

 • Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn Rahapelaajan läheiset, haluamme kuulla teitä! Millaiseen vertaistukipalveluun sinä läheisenä hakeutuisit? Mitä toivoisit palvelulta? Hyödynnä mahdollisuutesi vaikuttaa ja auttaa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…

 • Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa Löydämme jatkuvasti todisteita siitä että elämäntapamme ja ympäristömme on todella vahva vaikuttaja riippuvuuden syntymisessä ja…