fbpx Hyppää sisältöön

3 yleistä virhettä elämäntapamuutoksen rakentamisessa

Pelaajille

Miksi en onnistu? 3 yleistä virhettä elämäntapamuutoksen rakentamisessa

Tiedämme kaikki satukirjatarinan muutoksesta: ”Hän vain päätti lopettaa huonot tapansa ja alkoi liikkua aktiivisesti neljä kertaa viikossa karistaen vanhalle elämälleen hyvästit silmänräpäyksessä.” Saatat itsekin tuntea tällaisen kaverin. Miksemme me muutkin vain lopeta huonoja tapojamme ja pelaamista?

Ongelma on siinä, että me kuulemme vain menestyksestä. Entä kaikki ne tarinat, jotka päätyivät katolleen? Ne tarinat, joissa muutos alkoi hyvin, mutta lopahti hiljalleen tai repsahduksien kautta.

Olen taustaltani liikunta-alan ammattilainen, ja autan ihmisiä muuttamaan elämäntapojaan ja rakentamaan pysyviä muutoksia. Vuosien työ ihmisten elämäntapojen kanssa on opettanut minulle sen, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Elämäntapojen muuttaminen voi olla hyvinkin vaikeaa. Se voi olla aikaa vievä ja herkkä prosessi. Haluan antaa ideoita yleisimpien elämäntapamuutosten virheiden välttämiseen, jotta sinäkin paremmin onnistuisit tuomaan liikunnan ja hyvinvoinnin osaksi elämääsi.

1. Et tiedä miksi teet sitä, mitä teet

Monet meistä kysyvät itseltään vain ”miten?”. Miten meidän tulee alkaa liikkua ja ottaa jokin ohjelma käyttöön? Kun ohjelma loppuu tai kun alkuinnostuksemme alkaa kärsiä, muutos yleensä tyssää ja tapahtuu palaaminen alkupisteeseen. Kaiken tulisikin alkaa kysymyksestä ”miksi?”. Syvemmän syyn ymmärtäminen on ainoa keino luoda pysyviä muutoksia.

Voidaan puhua sisäisestä motivaatiosta. Miksi oikeasti teet sitä, mitä teet? Raylun ja Oein kirjallisuuskatsaus rahapeliriippuvaisiin havaitsi saman ilmiön: Yksilöt, jotka pelasivat enemmän sisäisen motivaation kautta, kuten jännityksenhakuisuuden tai saavutuksen tunteen luomisen, pelasivat enemmän ja pidempään kuin ulkoisen motivaation kautta, kuten rahallisten voittojen, rahapelaamiseen koskeneet. Samoin myös liikunnallesi pitää löytyä oma syysi.

Vinkki:

Kysy itseltäsi: Miksi? Mieti syitä liikunnan aloittamiseen, tai vaihtoehtoisesti vanhan tavan lopettamiseen. Esimerkiksi tupakoitsijoilla ja aktiiviliikkujilla syiden löytäminen on ollut  tehokkaampi tapa onnistua kuin ainoastaan keinojen etsiminen.

2. Liian paljon, liian nopeasti

Monet meistä pitävät karkkilakkoja. Sen sijaan että söisimme päivittäin makeaa, katkaisemme kaiken sokerin kuukaudeksi. Mitäpä tapahtuu kuukauden jälkeen? Ei ole harvinaista, että heti kellon lyödessä vuorokauden vaihteeksi marssimme kaapille, jossa odottaa kilo irtokarkkeja.

Samoin, jos vaikka sattuisit osallistumaan maratonille, lähtisitkö ensimmäiseen kilometriin täysillä? Tuskin. Tämän unohdamme monesti elämäntapoja rakentaessa. Lallyn ja kumppaneiden tutkimuksen mukaan tavan muodostuminen voi viedä kaikkea kahdesta viikosta jopa yli puoleen vuoteen.

Liian aggressiivinen lähtö voi kuluttaa tahdonvoimamme ja itsehillintämme loppuun hälyttävällä nopeudella.

Ongelma on siinä, että jos lähdemme liian kovalla vauhdilla alkuun, kohtaamme kovan vastuksen. Vaatiessamme itseltämme paljon, alkavat ne hiljaiset äänet korvan vierustalla vaatimaan lopettamista tai sohvan pohjalle jäämistä. Tämä on vastus. Se asia, joka epäröi, estää ja keksii kuusitoista syytä olla toimimatta. Liian aggressiivinen lähtö voi kuluttaa tahdonvoimamme ja itsehillintämme loppuun hälyttävällä nopeudella.

Etenkin liikunnassa tämä on tärkeä asia ymmärtää. Motivaatiomme liikkua syntyy osittain nautinnosta ja sen tuomista positiivisista tunteista. Jos liikuntasi aiheuttaa sinulle paljon vastusta, etkä oikeastaan haluaisi lähteä treenaamaan, mikä on todennäköisyytesi pysyä tällä polulla?

Vinkki:

Ota pienin mahdollinen askel kohti liikuntaa. Mitä vähemmän kohtaat vastusta, sitä pidempään pystyt jatkamaan. Minulla on ollut asiakkaita, jotka ovat aloittaneet 10 minuutin kävelyllä, korttelin ympäri juoksulla tai vaikka yhdellä tai kahdella liikkeellä kotona treenatessa. Eräs asiakkaani otti ensimmäiseksi tavoitteekseen syödä karkkeja vain joka toinen päivä päivittäisen herkuttelun sijaan.

Tee sitä, mihin kykenet. Se ei välttämättä ole paras metodi menestykseen. Mutta se on paras mihin sinä pystyt. Kysy itseltäsi: kuinka varma olen siitä, että pystyn tämän toiminnan viikoittain toteuttamaan? Jos asteikolla 1–10 tulos ei ole vähintään 8, valitse jotain helpompaa.

3. Ympäristösi ei tue tavoitteitasi

Lopuksi esimerkki rotista ja riippuvuudesta. Rottamme häkissä oli vesiastia, jossa oli seassa kokaiinia. Vieressä oli normaali vesiastia, eikä häkissä ollut juuri muuta. Rottaystävämme ikävä kyllä kuoli lopulta huumeiden yliannostukseen, eikä pahemmin koskenut huumeettomaan veteen.

Mitä jos karvainen kaverimme siirretään rottahuvilaan? Tutkija Bruce Alexander loi Rottapuiston; hienon häkin täynnä värikkäitä palloja, parasta rotan ruokaa mitä tarjolla on, tunneleita ja paljon ystäviä. Eräästä huoneesta löydämme samat kaksi vesiastiaa: huumeilla ja ilman. Tällä kertaa tulos oli melko yllättävä. Rottakamumme eivät edes välittäneet huumevedestä. Ne eivät kuolleet.

En lähde nyt väittelemään addiktiosta tai aivokemian vaikutuksesta, ne varmasti pitävät myös oman paikkansa kokonaisuudessa, mutta haluan sinun ymmärtävän miten paljon ympäristömme voi asiaan vaikuttaa. Jos ympäristösi tukee haitallisia elämäntapojasi, tulet niihin helpommin turvautumaan. Ystäväsi, kotisi ja vapaa-aikasi rakentavat suuren osan päivän valinnoistasi.

Vinkki:

Rakenna ympäristösi tukemaan hyvinvointia. Laita treenivaatteet johonkin näkösälle, etsi ympärillesi ihmisiä, jotka tukevat sinua ja tekevät itsekin samoja hyviä valintoja. Luo liikunnalliselle elämäntavalle niin suuri mahdollisuus onnistua kuin mahdollista. Tuputa sitä päähäsi viesteillä. Kun näet lenkkarit, kahvakuulan tai vaikka ihan vain juomapullosi useita kertoja päivässä, voi se kannustaa sinut liikkeelle yllättävän usein.

Elämäntapojen rakentamisen taito

Muutoksesi kohti uusia elämäntapoja lähtee pienistä, yksinkertaisista teoista. Muutos vaatii kärsivällisyyttä sekä sisua ja sinnikkyyttä. Kyseessä on taito. Lähde kokeilemaan muutosta. Tässä on kolme pointteria vielä kertaukseksi:

  1. Mieti miksi haluat muuttaa tapojasi. Jos sinulla on syvä syy toiminnallesi, pystyt kyllä murtamaan monen kallion läpi.
  2. Aloita maltilla. Tee jotain ihan pientä. Mitä vähemmän vastusta koet, sitä pidemmälle tulet pääsemään. Kasvata tästä vaikeutta hiljalleen eteenpäin.
  3. Muokkaa ympäristösi tukemaan tavoitteitasi. Tuputa itsellesi viestejä uudesta sinusta: laita treenivaatteet näkösälle, täytä juomapullo, merkkaa treenit kalenteriin. Mitä enemmän vihjeitä ja tukea ympärilläsi on, sitä paremmin tulet menestymään.

Teksti: Ville Vilen
www.unifit.fi


Uusimmat