fbpx Hyppää sisältöön

Pelirajaton-kyselytutkimuksen tuloksia

Rahapelaaminen

Pelirajaton-kyselytutkimuksen tuloksia

Pelirajaton tuotti kyselytutkimuksen syksyn 2012 vertaisryhmistä. Sen teki FM Kukka Hammarström. Kyselyyn vastasi 12 henkilöä, joista viisi oli ohjaajia. Siinä kysyttiin suhtautumisesta ongelmallisesti pelaavaan, kokemustiedosta ja vertaisryhmän ohjaamisesta.

Vertaistuki on tärkeä avun muoto

Kyselyn perusteella vapaaehtoisen vertaisen antama vertaistuki on ongelmallisesta pelaamisesta eroon pyrkivälle tärkeä avun muoto.

”Parasta on ollut vertaistuki; on saanut vaihtaa samankaltaisia kokemuksia tuntematta itseään huonoksi ihmiseksi”, kertoi yksi vastaajista.

Suurimmalla osalla vastaajista (10/12) oli kokemusta useammasta erilaisesta auttamismuodosta. Valtaosaan oli suhtauduttu myönteisesti apua hakiessa, mutta muutama vastaajista totesi suhtautumisen olleen vaihtelevaa tai jopa kielteistä, kohtaavasta tahosta riippuen.

”Riippuu paikasta. Osassa ollaan sitä mieltä, että kyse on vain luonteen heikkoudesta.”

Ohjaajia 12 vastaajasta oli 5. Ryhmän ohjaaminen oli antanut vastaajien mukaan paljon hyviä ja uusia kokemuksia. Niitä olivat esimerkiksi omien ja muiden kokemusten jakaminen yhdessä, onnistumisen kokemukset sekä käytännön kokemus ryhmän kanssa toimimisesta.

”Toivoin, että kaikkien ongelmasta kärsivien ei tarvitsisi kulkea yhtä pitkää ja vaikeaa peliuraa kuin minun”, totesi yksi ohjaajista.

Kokemusasiantuntija

Kyselyllä kartoitettiin myös kuka voi kutsua itseään kokemusasiantuntijaksi. Lähes kaikkien vastaajien mukaan kokemusasiantuntijaksi voi kutsua itseään henkilö, jolla on ollut peliongelma ja on selvinnyt siitä. Jotkut vastaajista painottivat myös sitä, että ongelman on täytynyt olla vakava ja se on saatu hallintaan eli ”peliura” on jo selvästi takana.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Selvitykseen voi tutustua täällä.


Uusimmat

 • Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille Pelirajaton järjestää kaksi maksutonta webinaaria rahapelaajien läheisille tiistaina 5.9.2023 tiistaina 12.9.2023 kello 18.00–19.30. Ensimmäistä webinaaria ohjaa puolisotaustainen…

 • Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn Rahapelaajan läheiset, haluamme kuulla teitä! Millaiseen vertaistukipalveluun sinä läheisenä hakeutuisit? Mitä toivoisit palvelulta? Hyödynnä mahdollisuutesi vaikuttaa ja auttaa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…

 • Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa Löydämme jatkuvasti todisteita siitä että elämäntapamme ja ympäristömme on todella vahva vaikuttaja riippuvuuden syntymisessä ja…