fbpx Hyppää sisältöön

Pelirajaton-kyselytutkimuksen tuloksia

Rahapelaaminen

Pelirajaton-kyselytutkimuksen tuloksia

Pelirajaton tuotti kyselytutkimuksen syksyn 2012 vertaisryhmistä. Sen teki FM Kukka Hammarström. Kyselyyn vastasi 12 henkilöä, joista viisi oli ohjaajia. Siinä kysyttiin suhtautumisesta ongelmallisesti pelaavaan, kokemustiedosta ja vertaisryhmän ohjaamisesta.

Vertaistuki on tärkeä avun muoto

Kyselyn perusteella vapaaehtoisen vertaisen antama vertaistuki on ongelmallisesta pelaamisesta eroon pyrkivälle tärkeä avun muoto.

”Parasta on ollut vertaistuki; on saanut vaihtaa samankaltaisia kokemuksia tuntematta itseään huonoksi ihmiseksi”, kertoi yksi vastaajista.

Suurimmalla osalla vastaajista (10/12) oli kokemusta useammasta erilaisesta auttamismuodosta. Valtaosaan oli suhtauduttu myönteisesti apua hakiessa, mutta muutama vastaajista totesi suhtautumisen olleen vaihtelevaa tai jopa kielteistä, kohtaavasta tahosta riippuen.

”Riippuu paikasta. Osassa ollaan sitä mieltä, että kyse on vain luonteen heikkoudesta.”

Ohjaajia 12 vastaajasta oli 5. Ryhmän ohjaaminen oli antanut vastaajien mukaan paljon hyviä ja uusia kokemuksia. Niitä olivat esimerkiksi omien ja muiden kokemusten jakaminen yhdessä, onnistumisen kokemukset sekä käytännön kokemus ryhmän kanssa toimimisesta.

”Toivoin, että kaikkien ongelmasta kärsivien ei tarvitsisi kulkea yhtä pitkää ja vaikeaa peliuraa kuin minun”, totesi yksi ohjaajista.

Kokemusasiantuntija

Kyselyllä kartoitettiin myös kuka voi kutsua itseään kokemusasiantuntijaksi. Lähes kaikkien vastaajien mukaan kokemusasiantuntijaksi voi kutsua itseään henkilö, jolla on ollut peliongelma ja on selvinnyt siitä. Jotkut vastaajista painottivat myös sitä, että ongelman on täytynyt olla vakava ja se on saatu hallintaan eli ”peliura” on jo selvästi takana.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Selvitykseen voi tutustua täällä.


Uusimmat

  • Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua ohjaajana

    Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua ohjaajana

    Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina toimivat Pelirajaton-työntekijät sekä pitkään vertaisohjaajinakin…

  • Sosped-säätiön lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta

    Sosped-säätiön lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta

    Lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta Pelirajattoman asiantuntijuus perustuu vahvasti kokemustietoon ja lausuntomme pohjautuu toiminnassa kerättyyn tietoon siitä, miten rahapeliongelma kehittyy ja miten voimme…

  • Muutostyö

    Muutostyö

    Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…