fbpx Hyppää sisältöön

Rahapeliongelmaisen läheinen tarvitsee myös apua

Läheisille

Rahapeliongelmaisen läheinen tarvitsee myös apua

Kenellä on vastuu pitkäaikaissairaan rahapeliongelmasta ja siihen puuttumisesta?

Rahapeliongelmaisen puolisona ymmärrän hyvin purkautuvat tunteet ja turhautumisen. Niin ikävältä kuin asia tuntuukin, niin peliongelmaa ei yksikään lähipiiristä pysty ongelmaisen puolesta ratkaisemaan. Lähipiiri voi, ja sen pitääkin, tukea toipumisessa, mutta se askel avun hakemiselle tulee lähteä ongelmaisesta itsestään tai muutoin apu ei saavuta tarvitsijaa tosiasiallisesti.

Läheisen tärkein tehtävä on asettaa itselleen omat rajat, joiden yli ei päästä peliriippuvaista kulkemaan. Tämä tarkoittaa käytännössä omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja pelaamisen mahdollistamisen lopettamista. Mahdollistaminen voi olla rahan antamista tai raha-asioiden hoitamista ja pelaajan pelastamista kerta kerran jälkeen tai vastuun ottamista toisen parantumisesta. Tällöin pelaaja kokee, että hänen ei tarvitse itse ottaa vastuuta itsestään eikä asioistaan, koska läheinen sen tekee kuitenkin.

Mutta läheinen tarvitsee apua ja tukea itselleen vähintään yhtä kipeästi kuin peliongelmainenkin, vaikka ei tätä välttämättä osaisi itse tunnistaa tai myöntää itselleen.

Olen saanut muiden rahapeliongelmaisten läheisten kanssa huomata, että perusterveydenhuollossa hyvin vähän tiedetään tai kiinnitetään huomiota rahapeliongelmiin ja niiden vakavuuteen. Koska rahapeliongelma ei näy ulospäin, ei koskaan voi tietää kuka ongelman kanssa kamppailee.

Rahapeliongelma itsessään ei ole mikään pieni ongelma. Viimeisimpien kyselyiden valossa ongelmallisesta pelaamisesta kärsiviä suomalaisia arvioidaan olevan noin 110 000. Kun otetaan huomioon vaikutukset lähipiiriin peliongelma vaikuttaa jollain tapaa jopa 900 000 suomalaiseen. Asiasta tulisi voida puhua avoimesti ja siihen puuttua entistä herkemmin, sekä pelaajan että läheisen osalta.

Mitä puuttumiseen tulee, niin itse koen jollain tapaa hämmentävänä sen, miten helpoksi pelaaminen on Suomessa tehty. Peliautomaatteja et pysty välttelemään missään, niitä löytyy jokaisesta kauppakeskuksesta, huoltoasemalta ja kioskista.

Toivoisin itse jotain pysyväisratkaisua pelaamisen rajoittamiseen, sillä itse asetetut pelikiellot RAY:lle ja Veikkaukselle ovat vain vuoden kerrallaan voimassa. Eikä pelitilejä voi pysyvästi sulkea millään keinoin. Niin kauan kun rahapeliyhtiöiden toiminta ja viranomaisten puuttumisaste on nykyisenlainen, ei auta muu kuin keskittyä haittojen ennaltaehkäisyyn ja tuen tarjoamiseen jo ongelmaisten kohdalla. Tehokkaimpana apukeinona itse olen kokenut vertaistuen, jonka kautta olen saanut paljon myös ymmärrystä peliongelmasta sekä läheisen että pelaajan näkökulmasta.

Maksutonta ammattilaisten tukea saa soittamalla vaikka Peluurin auttavaan puhelimeen tai osallistumalla Pelirajaton-vertaistukeen. Myös A-klinikat tarjoavat tukea riippuvuuksista kärsivien läheisille.

Myös peliongelmaisen puoliso, Pelirajaton läheisten ryhmän vertaisohjaaja ja kokemusasiantuntija


Uusimmat

  • Muutostyö

    Muutostyö

    Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…

  • Joulunajan tukea ja apua

    Joulunajan tukea ja apua

    Tukea ja apua joulunajan sekä vuoden vaihteen jälkeen Vertaispalvelumme jäävät joululomille 19.12. jälkeen. Pelirajaton tarjoaa jälleen vertaistukea chatin ja puhelinpalvelun muodossa…

  • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

    Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

    Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…