fbpx Hyppää sisältöön

Matkani ohjaajan – osa 3

Blogi, Vertaisohjaajat

Uskon, että Pelirajaton-toimintaan hakevilla vapaaehtoisilla on suuri halu saada edes yksi henkilö ymmärtämään, että rahapeleistä kumpuavista ongelmista on tie ulos. Siksi uskon, että vapaaehtoiset ovat toiminnassa mukana valtavalla motivaatiolla ja suurella sydämellä, kuten itse olen. Vaikka välillä epävarmuuden tunteet nousevatkin pintaan.

Haastavien tilanteiden ennakointi vähentää epävarmuustekijöitä

Yllättävän nopeasti sitä huomaa odottavansa seuraavaa ryhmäkertaa. On ilahduttava kuulla, miten ryhmän viikko on vierähtänyt, ja kuinka kukin on edistynyt omien painavien asioiden kanssa. Niissä tilanteissa tunnen olevani jopa etuoikeutettu, kun kykenen olemaan toisten tukena vaikeissakin asioissa.

Ohjaajakoulutuksessa käydään läpi ryhmäkertojen teemoja ja aihealueita, jotka saattavat olla haastavia. Ohjaajan kannattaa kuitenkin varautua näihin ryhmäkertoihin myös itsenäisesti ja ennakoiden. Ennakointi vähentää epävarmuustekijöitä.

Itsellänikin on suuri halu auttaa ryhmän jäseniä pääsemään toipumisen tielle. Välillä koen kuitenkin yllättävän suurta vajavaisuutta ja epävarmuutta ohjaajana. Usein epävarmuus iskee silloin, kun minulta kysytään jotain, mihin minulla ei ole vastausta.

Vertaisohjaajana roolini ei ole olla asiantuntija vaan vertainen

Niissä tilanteissa yritän muistaa, että olen ohjaajana vertaisen roolissa. Olen ryhmässä omien kokemuksieni kanssa, eikä minulla tarvitsekaan olla kaikkea tietoa rahapeliteemasta. Tämänkaltaisia tilanteita varten Pelirajaton tarjoaa ulkopuolisen asiantuntijan tukea.

Ulkopuolinen asiantuntija vierailemassa ryhmässä

Tutustuin ennen ryhmän alkua ryhmäkertojen teemoihin ja samalla pohdin, mihin osa-alueisiin itse kaipaisin tukea. Keskustelin asiasta vastuutyöntekijän kanssa ja kävimme läpi eri mahdollisuuksia. Koska minulla ei ole kokemusta rahapelaamisesta pelaajan näkökulmasta, riippuvuudesta tai velka-asioista, niin tuntui luonnolliselta pyytää ulkopuolisia vierailemaan ryhmässä kertomassa näistä teemoista.

Näissä tilanteissa ohjaajan on hyvä kysyä ryhmäläisten mielipidettä ulkopuolisista vierailijoista. Joillekin voi olla suuri kynnys ottaa vastaan ryhmän ulkopuolisia. Omassa ryhmässämme päätös oli yksimielinen ja saimme pääsiäistä edeltävällä ryhmäkerralla nauttia riippuvuusasiantuntija Matti Nokelan vierailusta.  

Ja mikä parasta, nyt minun ei tarvitse tuntea painetta siitä, etten osaa kertoa, miltä tuntuu pelata himosta tai mitä tulisi ottaa huomioon talous tai velka-asioista. Tämän mahdollisuuden äärellä kuuntelen ryhmäkerroilla millaisia kysymyksiä ryhmästä nousee, kirjaan ne ylös ja kysyn niistä vierailukerroilla tai tarkistan vastauksen vastuutyöntekijältä.

Epäilen, että mitä kauemmin toimin ohjaajana, sen itsevarmemmaksi kasvan ja sen myötä epävarmuuden tunteetkin hälvenevät.

Toivoisin edelleen vilpittömästi, että tietäisin enemmän ja voisin auttaa nykyistä paremmin. Ohjaajana minun on pakko oppia hyväksymään, että kokemukseni on rajallinen, eikä minulla tarvitse olla kaikista teemoista tietoutta. Epäilen, että mitä kauemmin toimin ohjaajana, sen itsevarmemmaksi kasvan ja sen myötä epävarmuuden tunteetkin hälvenevät. Ohjaajan matkani tässä vaiheessa totean, että onneksi on eri yhteistyötahoja ja ammattilaisia, joihin tiedän voivani olla yhteydessä. Näillä keinoin epävarma mieleni saa rauhan ja varmuutta.

Minna

Matkani ohjaajana -blogisarja kertoo yhden henkilön kokemuksesta Pelirajaton-ohjaajana toimimisesta. Kirjoittana toimii Pelirajaton-tiimin viestintäkoordinaattori Minna, joka osallistui syksyllä 2020 ohjaajakoulutukseen ja pitää ensimmäisen ryhmänsä keväällä 2021.

Aiemmat osat blogisarjasta:


Kiinnostuitko ajatuksesta vertaisohjaajana toimimisesta?

Koulutukseen voi hakea milloin vain. Toteutamme koulutuksia kaksi kertaa vuodessa ja olemme sinuun yhteydessä koulutuksen hakuaikojen päätyttyä. Lue lisää ja tutustu koulutukseen alla olevasta painikkeesta.


Instagramista lisämateriaalia Minnan matkasta ohjaajana.