fbpx Hyppää sisältöön

Ensimmäinen Pelirajaton-ohjaajakoulutus

Vertaisohjaajat

Ensimmäinen Pelirajaton-ohjaajakoulutus

Ensimmäinen ohjaajakoulutus oli kokemuksena äärimmäisen antoisa. Porukka, joka tähän koulutukseen oli mukaan lähtenyt, oli mainio. Heti koulutuksen aloituksessa olleen esittelykierroksen jälkeen ainakin allekirjoittanut oli rauhallisen rento, huomaten porukan yhteishengen olevan heti alussa erinomainen.

Jälleen kerran tuli todettua, että ihmisiä yhdistävä asia – ongelmallinen pelaaminen – on asiana sellainen, josta samaa kokeneiden kanssa on helppo jutella. Toisaalta omasta kokemuksestani tiedän, että ihminen joka ei ole omassa elämässään kokenut riippuvuutta ei voi samaistua kokemuksiin joka on riippuvuudesta kärsinyt. Vertaisryhmissä yhtenä tärkeimpänä asiana lienee juuri samankaltaisten kokemusten kertomisen kautta toivon jakaminen.

Koulutuksen sisältö

Itse koulutuksessa kävimme läpi laajalti peliongelman ympärille nivoutuvia asioita, niin ryhmän aloittamiseen, kuin ryhmänohjaajana toimimiseen liittyen. Lisäksi keskustelimme peliongelmiin liittyvistä asioista, puhtaasti kokemuksiamme jakaen. Osana koulutusta tutustuimme myös Mindfulness-rentoutumisharjoituksiin, joka sekin antoi todella paljon uutta. Omalla kohdallani olen jo jonkin aikaa käyttänyt omassa elämässäni erilaisia keinoja hetkellisten kierrosten laskun aikaansaamiseksi, muuten niin hektisessä elämässäni.

Koulutuksen järjestelyt oli toteutettu kaikkineen hyvin. Kouluttajamme olivat ammattitaitoisia ja juuri oikealla tapaa rentoja, antaen meidän omaa kokemusta omaavien tietyillä vapauksilla viedä keskusteluja omaa tahtiimme. Välillä keskustelut alkoivat viritä siihen malliin, että kouluttajien täytyi ystävälliseen sävyyn pyytää meitä siirtymään seuraavaan asiaan. Muutoin koulutuksen aikataulu olisi venynyt kohtuuttoman pitkäksi.

Parasta antia uusien ihmisten sekä uusien asioiden lisäksi, tässä koulutuksessa itselleni koin olleen uudenlaisten näkökulmien löytymisen pelaamiseen sekä pelaamattomuuteen liittyen. Oikeastaan yhtenä tärkeimmistä oivalluksista koin, että totaalinen pelaamattomuus ei välttämättä tarvitse olla kaikkien kohdalla. Toisaalta pitkään erilaisissa vertaisryhmissä kulkeneena, koin koulutuksessa olleeni aivan samankaltainen kuin toisetkin, eli suurin osa asioista oli uuden tiedon sisäistämistä.

Toisaalta koulutuksen ohjelma oli laadittu siinä mielessä toimivaksi, että vaikka ensimmäinen koulutuspäivä etukäteen ajateltuna vaikuttikin hieman pitkälle, ei koko koulutuksen aikana missään välissä tullut vilkuiltua kelloa, että milloin tämä oikein loppuu. Koulutuksen osana olleet keskustelut sekä ryhmätyöt hitsasivat porukan tiiviiksi ja se myötä esimerkiksi ensimmäisen koulutuspäivän päätteeksi jatkoimme pienemmällä porukalla keskusteluita kahvikupposten ääressä myöhälle iltaan.

Lopuksi todettakoon se, että sikäli jos nämä asiat meistä koulutukseen osallistuneista on kiinni, tämä Pelirajaton-toiminta on tullut kotomaahamme jäädäkseen, niin paljon uskon tämän kautta peliongelmaisia voitavan auttaa. Näissä vertaisryhmissä kun tärkeintä on luoda ongelmista kärsiville eräänlainen foorumi, jossa häpeilemättä saa puhumalla purkaa, peliongelman ympärille muodostuvia ongelmakohtia, samalla saaden vertaiskokemusten kautta uusia työkaluja peliongelmasta irtautumiseen.

Seuraavaa koulutusjaksoa innokkaasti odotellen.

Kimmo Rasila
Oulun Pelirajaton-vertaisryhmän ohjaaja.


Uusimmat

 • Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille Pelirajaton järjestää kaksi maksutonta webinaaria rahapelaajien läheisille tiistaina 5.9.2023 tiistaina 12.9.2023 kello 18.00–19.30. Ensimmäistä webinaaria ohjaa puolisotaustainen…

 • Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn Rahapelaajan läheiset, haluamme kuulla teitä! Millaiseen vertaistukipalveluun sinä läheisenä hakeutuisit? Mitä toivoisit palvelulta? Hyödynnä mahdollisuutesi vaikuttaa ja auttaa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…

 • Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa Löydämme jatkuvasti todisteita siitä että elämäntapamme ja ympäristömme on todella vahva vaikuttaja riippuvuuden syntymisessä ja…