Hyppää sisältöön

Läheisille

Myös rahapelaajien läheiset tarvitsevat tukea

Suomessa rahapelataan verrattain paljon, ja näin ollen rahapeliongelma vaikuttaa monen suomalaisen elämään. Ongelmallisesti pelaavia maassa on arviolta noin 124 000 henkilöä ja rahapeliriippuvaisia 49 000 henkilöä. Noin 727 000 henkilöllä on vähintään yksi ongelmallisesti pelaava läheinen.

Ongelmallisesti pelaavan läheinen tarvitsee tukea ja apua. Tällä sivulla on ohjeita, tietoa ja tarinoita, jotka suunnattu erityisesti läheisille.

Ohjaajakoulutukset läheisille

Ohjaajakoulutuksen käyneenä pääset toimimaan Pelirajat’on-toiminnan vertaistukiohjaajana. Vertaisuus tarkoittaa sitä, että sinulla on oma kokemus ongelmallisen rahapelaamisen läheisenä elämisestä. Ihmisten tukemisesta et tarvitse aiempaa kokemusta.  Lue lisää vertaisohjaamisesta!

Syksy 2020

Aika ja paikka: 28-30.8. & 18-20.9.2020 Hotelli Nuuksio (Naruportintie 68, Espoo)
Hakuaika: päättyy 31.7.2020

Vertaisohjaajan peruskoulutus on sinulle maksuton. Pelirajat’on maksaa matka-, ruoka- ja yöpymiskulut.

Ilmoittaudu

Täytä oheinen hakulomake. Otamme sinuun yhteyttä toivomanasi ajankohtana ja keskustelemme odotuksistasi sekä Pelirajat’on-toiminnasta ja koulutuksesta.

Läheisen muistisäännöt:

  1. Keskustele pelaajan kanssa pelaamisen vaikutuksista läheisiin ja sinuun. Pelaajan voi olla vaikea nähdä asiaa muiden näkökulmasta.
  2. Huolehdi ensisijaisesti omasta jaksamisestasi ja hakeudu vertaisryhmään tai ammattilaisen puheille.
  3. Suojaa perheen varat ja tulot.
  4. Kysy pelaajalta minkälaista tukea hän kaipaa sinulta ja aseta selkeät rajat, joiden mukaan tarjoat apua ja tukea.
  5. Muista, että pelaaja ei hyödy siitä, että kannat päävastuun. Pelaajan tulee itse ottaa vastuu omasta pelaamisesta ja pelaamisen vaikutuksista.
  6. Muista, että vain pelaaja itse voi tehdä päätöksen pelaamisen lopettamisesta.

Tietoa rahapeliriippuvuudesta

Vertaistuesta on apua myös läheisille. Vertaisohjaajina ja kokemusasiantuntijoina toimiikin myös läheisiä. Yksi heistä on Emmi. Lue Emmin ajatuksia vertaisohjaajatoiminnasta läheisenä.

Tukea läheisille

Tukea läheisille löytyy

Läheisten tarinoita

Peliongelman keskellä voi tuntua yksinäiseltä, mutta moni elää samanlaisessa tilanteessa. Suomessa elää 800 000 läheistä, joiden elämää rahapeliongelma koskettaa. Jokaisella heistä on oma tarina kerrottavanaan. Tarinat ovat kaikki erilaisia, mutta niissä on myös paljon samaa.

Lue läheisten tarinoita heidän itsensä kirjoittamina.